FC2ブログ

畑と母(*^_^*) 簡単なつくしの炒め物 my mother & field (*^_^*) simple stir fry of horsetails

私は生まれが埼玉、育ちが北海道(6歳から札幌にいます)。埼玉のとってものどかな場所で生まれました(嘘か本当かわかりませんが、確かむやみやたらに家や建物をたててはいけない事になっていて、今でも町と自然の調和がしっかり取れています)
 

I was born in Saitama near Tokyo and grown up in HOKKAIDO(I live in Sapporo since 6 year old) my birth place was country side(I’m not sure but there seems a regulation that they can’t build houses or buildings so uch ,so even now the city keeps contrast of nature and the city)


運動神経はやたら鈍い私ですが、野山を駆け回るのが大好きでした。(タンポポやシロツメクサ、すすきや彼岸花などで遊んだり…ただ摘んで持っているだけでも幸せでした(笑)、紫と黒の蝶やアゲハ蝶、キアゲハ等も良くみました)まだ熟していない空き地の青い柿の実を木に登って食べて、お土産に母へ持って帰ったら、いつもはこういう事で怒らない母に「お腹を壊すから青い柿は食べちゃ駄目!!!」と珍しくがっつり怒られたのを覚えています(笑)


Although I’m a poor athlete I loved walking and running around( played with and dandelion , white Dutch, Japanese pampas grass, cluster amaryllis and even only picked them up makes me so happy. I often saw violet butterflies and others )when I was little I climbed green persimmon tree at a field and bring back some of them as a souvenirs ,my mother who usually doesn’t get angry became getting mad and told me “Green persimmon would be a cause of stomach ache .so never ever try to eat them!!!”I still remember clearly



埼玉では母は小さな土地を借りて畑をしていました。どんなものを作っていたか、定かではないのですが、私はサトイモの大きな葉っぱで遊ぶのがとっても好きでした(^u^)札幌の家のこじんまりしたうら庭ではジャガイモ、なす、ピーマン、人参、カボチャ、スイカやイチゴなど色々あったのを覚えています。忙しい母にとって、畑仕事は大変と言うよりも息抜きだったのかもしれません。そんな自然と触れ合える母に育てて貰えたことは宝物だなぁと感じます。


In Saitama my mother had a small field. I’m not sure what she was making, but I still remember I was loved to play with the leaf of Taro(^u^)In Sapporo’s small cozy fields she planted potatoes eggplants, green peppers、carrots pumpkins, water melons, strawberries etc. For her who is always very busy field work was a kind of change of air rather than hard work. I am happy to be grown up by such a nice mother . It is my treasure.


さて、自然の恵みの簡単な料理を2つ(料理と言うほどでもないのですが(笑))

【つくしの卵炒め】①つくしを摘んできます。良く洗い、クキについているハカマをとりのぞきます。
         ②フライパンに油をひき、いり卵をつくり皿に取りだします
         ③油を少したして、つくしを炒め、いり卵をフライパンに戻し、お醤油、または
          ポン酢、塩コショウなどで味付けします(意外においしかったりします。面倒な方は大き目          のフライパンで最初につくしをさっと炒め、フライパンの半分の場所に寄せ、残りの半分に          卵を入れて入り卵にしてまぜても良いと思います。)


Well, I tell you simple cooking recipe(I’m not sure this was called cooking(laugh))

【stir horsetails and egg】①pick some amount of horsetail wash them well peel the kaind of leaves from the stems
             ②pour some oil and make scramble egg, move them to a dish
             ③add some oil and stir horsetails, put scramble egg to the pan flavored with soy sauce,or PONZU(kind of soy with citrus fruit juice in it) or salt and pepper(there is a way to use big pan and first, stir horsetails fast then place them on half space of the pan , pour the egg to the rest of the half space ,make scramble egg )


2つ目は
【大根の葉のふりかけ】①大根の葉を洗いさっとゆで、堅く絞り小さく刻む(洗って、葉を刻み電子レンジで1分            半くらい加熱でも:水気はとって下さい)
           ②フライパンに少量のゴマ油をひき、大根の葉、ちりめんじゃこ、好みで刻んだしょう             が、ゴマなどを入れて水気が飛ぶまで中火~やや弱火で炒める
           ③カツオ節をかけて塩と味の素、または醤油、ポン酢などで味付けをする


Second one is
【scatter dried seasoning and white radish leaves】①wash white radish leaves well, boil them a bit ,then chop them small(you can use microwave. Wash and chop the leaves for a minute and half then throw the rest of water in the bowl)
②pour some sesame oil put the leaves, Japanese anchovies called SHIRASUBOSHI ,if you like add chopped ginger and sesame stir till the water will dries
                        ③spread bonito called KATSUOBUSHI, flavored with salt and powder stock ,or soy sauce ,PONZU(kind of soy to put some citrus fruits juice in it.)


あと、小腹がすいた時の簡単な料理の紹介を


【オイルサーディーンの丼ぶり】①オイルサーディーン(イワシをオイルで漬けたもの)の缶詰を用意します
               ②フライパンに缶詰から開けたオイルサーディンを入れます
               ③温まるまで火にかけます(好みでお醤油を入れます)
               ④白いご飯の上にオイルサーティンをのせ、ゴマと刻みのりを振りかけます
 

And when you feel bit hungry
【oil sardine rice bowl】①prepare oil sardine can
           ②put oil sardine to the pan
           ③simmer it till it becomes hot(pour soy sauce (optional))
           ④place oil sardines on the rice and spread sesame ,small cut seaweed


栄養のある豆腐では              


【豆腐のサラダ】①木綿豆腐の水気を綿の布巾かキッチンペーパーでしっかりとります
        ②豆腐を食べやすい大きさに切ります
        ③レタスやサラダ菜を皿の上に敷きます(市販のサラダでも)
        ④お好みで刻んだ青しそ(大葉)プロセスチーズ、きゅうり、シーチキン、コーンやヤングコー         ン等好きな物をトッピングして好みのドレッシングをかけて食べて下さい


With Tofu which has nutrition
【Tofu salad】①wipe away the water of the Tofu with cotton towel or paper towels firmly
      ②cut the Tofu with easy to eat size
      ③place some lettuce or salad leaves on the dish (you can buy salad on the market)
      ④topping chopped beefsteak plants, cheese, cucumbers, tuna can, corn, young corn etc.and eat with your favorite dressing


さて、今日も仕事に行って来ます

私の勤めている、遠藤木型そして遠藤木型の開発部、ヌリプラ倶楽部(キティちゃんの立体塗り絵やジンギスカン鍋、アロマデフーザー等の取り扱いをしています。そして通常700円工作カラーの絵の具が、なんと300円で買えます)に是非遊びに来て下さいね(*^_^*)


Well, it’s time to go to work
I’m working at a ENDO KIGATA co.(where we mainly make mold by wood)and our developing section NURIPURA CLUB(we sell HELLO KITTY’S 3-D painting kit, HELLO KITTY JAPANESE STYKLE BBQ pan CALLED GOURMET PAN, HELLO KITTY’s flagrance diffuser) and now we sell paints regular price is 700 yen → only 300 yen :water soluble paints when it dries it has luster and become water resistant
Contents: paints 10cc × 5(red ,blue, yellow, white, black) in the back of the package it said how to make other colors with these basic paints small brush and pallet.





遠藤木型 → http://www.endokigata.com/




ヌリプラ倶楽部 → http://store.shopping.yahoo.co.jp/nuripuraclub-net/index.html





良い1日になりますように( ^^) _U~~


Please come to visit our web site when you have free time


ENDO KIGATA co. → http://www.endokigata.com/




NURIPURA CLUB → http://store.shopping.yahoo.co.jp/nuripuraclub-net/index.html




I wish you a happy day( ^^) _U~~
スポンサーサイト



コメントの投稿

非公開コメント

No title

ごんちゃん、こんばんは~♪

ごんちゃんの小さい頃が思い起こせる記事で楽しかったです。

お母さん畑仕事がお好きな人だったんですね。

楽しい想い出があり、幸せですね♪
 
 
「つくし」のお料理、珍しいね!

お母さんの思い出のお料理でしょうか?
 

電子レンジで今日ニンジンをやってみました。
お水を入れるか忘れちゃって、ちょっとだけお水を入れてやってみましたが1分半やってみましたが、柔らかくなりgu~でした。


 

♪ヌリプラさん♪おはようございます。

母は大雑把な私と違い、まめな性格でした(^O^)きっと畑いじりは無心ででき、楽しかったのだろうなぁと思います(*^o^*)私も少し手伝ったことがありますが、母の笑顔を沢山見れました。

『つくしの炒めもの』は埼玉の家の裏の空き地等に沢山生えていたので母がよく作ってくれました(^O^)そのほかにフキノトウ、紫蘇の塩漬(味つけのりのようにご飯に巻いて食べていました)、梅酒やぶどう酒等も作ってくれました(^O^)私も教わっておきたかったです(>_<)

人参、無事に茹でれてよかったです(*^o^*)

最近は、余りきちんと料理をしていないので、私も野菜を沢山取れる料理をと思います(^_^;)
コメント有難うございましたm(_ _)m
プロフィール

ゴン GON

Author:ゴン GON
20代なか頃まで平凡な暮らしをしていて、そのあとで心の病気になり42歳になった今でもこの病気とお付き合いしています。

最新記事
最新コメント
最新トラックバック
月別アーカイブ
カテゴリ
検索フォーム
RSSリンクの表示
リンク
ブロとも申請フォーム

この人とブロともになる

QRコード
QRコード